Irska

Nakup nepremičnine na Irskem

Irska, država z bogato zgodovino, živahno kulturo in osupljivo naravo. Nepremičninski trg v državi doživlja obdobje rasti in ponuja vrsto naložbenih priložnosti. Zaradi močnega gospodarstva, razmeroma dostopnih cen  nepremičnin in visokih donosov od najemnin so nepremičnine v državi priljubljena izbira za investitorje.

Irski nepremičninski trg ponuja od nepremičnin v mestih do nepremičnin na podeželju. Glavno mesto države Dublin je še posebej priljubljena destinacija za kupce, vendar pa obstaja veliko priložnosti tudi v drugih mestih in regijah po vsej državi, od Corka in Galwaya do slikovitega podeželja Kerry na jugozahodu države Kerry.

V tem priročniku vam bomo predstavili Irski nepremičninski trg, ter vam ponudili nekaj ključnih informacij, katere vam bodo pomagale pri nakupnem procesu.

Irska
Povprečna cena m/2

3.816€

Stroški nakupa

3.7-9%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
2 MESECA60%
60%
NIZKA90%
90%
€€€ (10/27 EU)10%
10%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine na Irskem se začnejo pri 3.7% kupoprodajne cene in lahko dosežejo tudi do 9% kupoprodajne cene. Kupec je zavezan k plačilu davka na prenos nepremičnine, ki je odvisen od cene nepremičnine in se giblje med 1 in 2%. Stroški nepremičninske agencije nosi prodajalec a je običajno, da poleg kupoprodajne cene zahteva tudi povrnitev dela teh stroškov, te se gibljejo med 1% do 3.5% za vsako stran. Stroški vpisa v zemljiško knjigo se začnejo pri 425 evri in so odvisni od cene nepremičnine. Nato so tu še pravni stroški odvetnika in notarja katere je težko natančno predvideti, običajno pa se strošek na koncu giblje med 1-1.5%.

DAVEK NA PRENOS

VPIS V ZK

AGENCIJA

ODVETNIK

1-2%

0.25-0.75%

1-3.5%

1-1.50%

Skupni stroški nakupa
3.71% – 8.90%

Nepremičninski portrali

Nakup nepremičnine na Irskem
Nakup nepremičnine na Irskem
Nakup nepremičnine na Irskem

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. Na Irskem ni velikih posebnosti v nakupnem postopku, tega opisujemo spodaj:

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine in plačilo are na depozitni račun.
  2. Priprava in podpis kupoprodajne pogodbe 
  3. Plačilo kupnine: Skladno z dogovorjenimi roki v kupoprodajni pogodbi sledi plačilo kupnine.
  4. Vpis v zemljiško knjigo
  5. Primopredaja nepremičnine

Primerjava rasti cen glede na EU

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine na Irskem in želite da vas zastopamo v postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up