Italija

Nakup nepremičnine v Italiji

Italijanski nepremičninski trg je raznolik in dinamičen, z vrsto možnosti, ki ustrezajo različnim proračunom in željam. Od zgodovinskih vil in očarljivih kmečkih hiš do sodobnih stanovanj in celo hiš za 1 evro!
 
Zaradi osupljive pokrajine, bogate kulturne dediščine in uspešnega gospodarstva je država priljubljena destinacija za domače in mednarodne investitorje. Kljub nekaterim gospodarskim izzivom v zadnjih letih je nepremičninski trg v Italiji pokazal odpornost in stabilnost ter ponuja dober potencial za dolgoročne naložbe.
 
V tem priročniku nakup nepremičnine v Italiji bomo raziskali ključne dejavnike, ki vam bodo pomagali pri krmarjenju v nakupnem procesu. Ta je lahko nekoliko bolj zapleten z drugačnimi predpisi in postopki, kot ste jih morda vajeni.
Italija
Povprečna cena m/2

3.090€

Stroški nakupa

7%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
2 MESECA70%
70%
SREDNJA50%
50%
€€ (11/27 EU)11%
11%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine v Italiji se pričnejo pri dobrih 9% kupoprodajne cene nepremičnine. V tem odstotku so všteti stroški davka na prenos, notarja in vpis v zemljiško knjigo katere boste morali plačati v vsakem primeru. V Italiji je v navadi, da si stroške nepremičninske agencije razdeli med prodajalca in kupca. Za stroške agencije lahko pričakujete, da bodo znašali med 2-4%. Nato so tu še stroški odvetnika, kateri so odvisno od storitev, ki jih bo odvetnik za vas opravil.

DAVEK (REGISTRACIJA)

VPIS V ZK

NOTAR

ODVETNIK

AGENCIJA

3-7%

1%

1-3%

1-2%

2-4 %

Skupni stroški nakupa

9-17%

Nepremičninski portrali

Nakup nepremičnine v Italiji
Idealista

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. V Italiji so postopki in predpisi nakupa nekoliko drugačni kot ste jih morda vajeni, spodaj preberite nekaj ključnih korakov pri nakupu.

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine (“proposta d’acquisto”). To je dokument, ki določa podrobnosti o nepremičnini, dogovorjeno ceno in rok plačila ter vse dodatne davke in pristojbine, povezane z nakupom. Na tej točki obiačjno sledi tudi vplačilo are na depozitni račun, ki v večini primerov znaša 10%-20% kupoprodajne cene.
  2. Priprava pogodbe: Ko bo ponudba podpisana s strani obeh strank, bo notar začel s pripravo prodajne pogodbe (“notaio“).  10%.
  3. Podpis pogodbe: Sledi podpis pogodbe (“compromesso”), ki vas obvezuje k nakupu nepremičnine in plačilo preostanka kupnine kot dogovorjeno v kupoprodajni pogodbi. Nato sledi podpis lastninske listine (“rigito”) v pričo notarja in uradnega tolmača v kolikor ne govorite Italijansko.
  4. Vpis v zemljiško knjigo Ko je celotna kupnina plačana vas bo notar vpisal v Italijansko zemljiško knjigo. Notar bo nato pobral tudi zahtevane davke in notarske stroške.
  5. Primopredaja nepremičnine 

Primerjava rasti cen glede na EU

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine v Italiji in želite da vas zastopamo v  postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up