Kako deluje koncept hiše za 1 evro?

Prodaja hiš za simboličen znesek 1 evro je trend, ki se je začel leta 2008 v Italiji za boj proti upadanju prebivalstva v podeželskih mestih. Petnajst let kasneje so hiše za 1 evro še vedno aktualne in so se skozi leta razširile tudi v druge države. V članku preberite kako deluje koncept hiše za 1 evro, kdo takšno hišo lahko kupi, kakšni so pogoji in stroški nakupa ter kje jih lahko najdemo?

Trend, ki v trenutni stanovanjski problematiki lahko koristi predvsem digitalnim nomadom, ki so neodvisni od svoje lokacije in jih oddaljenost od velikih mest ne moti.

Hiše za 1 evro

Program hiše za 1 evro izhaja iz Italije in se je začel predvsem zaradi problematike izseljevanja prebivalstvo iz majhnih vasi v večja mesta. Trenutno namreč živimo v času, ko imamo zelo visok delež praznih nepremičnin a hkrati tudi veliko prebivalstva brez nepremičnin. Več o stanovanjski problematiki bomo govorili v naslednjih tednih, tokrat pa se posvečamo hišam za 1 evro.

Hiša za 1 evro se zdi kot trik, vendar to ni saj so hiše, ki so naprodaj po taki simbolični ceni običajno v slabem stanju in potrebne prenove, potrebno je razumeti da nas nakup take hiše na koncu ne bo stal samo 1 evro.

Kupci takih hiš so namreč po nakupu zavezani v nekem časovnem obdobju, običajno dveh do treh let tako nepremičnino prenoviti. V večini primerov je potrebno vplačati tudi nekaj tisoč evrov varščine, katero bo zadržala občina v primeru, da s prenovo ne boste začeli.  Zaradi tega se veliko ljudi ki se zanima za take hiše na koncu odloči kupiti že prenovljene hiše v teh območjih ki se seveda prodajajo po normalni tržni ceni a so še vedno ugodne. 

Kdo lahko kupi hišo za 1 evro?

Pogoji o tem kdo lahko kupi hišo za en evro se razlikujejo, vendar v splošnem morajo kot bomo to spoznali v nadaljevanju kupci imeti zadostna sredstva, da pokrijejo vse stroške kateri bodo z nakupom hiše nastali in da bodo lahko izvedli obnove ki jih te nepremičnine potrebujejo. 

Kupci hiše za en evro imajo običajno naslednje obveznosti:

  • Krijejo vse stroške za pripravo prodajnih dejanj (notar, vpis v zemljiško knjigo, odvetniki, agenti itd.).
  • Pripravijo projekt za prenovo nepremičnine v enem letu po nakupu in pridobijo morebitna potrebna dovoljenja.
  • Začnejo delo na nepremičnine v nekaj mesecih po izdaji gradbenega dovoljenja.
  • Zaključijo delo v dveh do treh letih od izdaje dovoljenj.
  • Plačajo varščino v višini nekaj tisoč evrov katero bodo izgubili v primeru, da projekta (obnove) ne zaključijo.

Stroški nakupa hiše za 1 evro?

Pri projektu hiše za 1 evro je potrebno vedeti, da vas nakup takšne hiše kot smo že spoznali ne bo stal samo 1 evro, potrebo bo vplačati varščino in celoten objekt prenoviti. 

  • Hiša (1 EUR – 20 tisoč eur)

Omeniti velja tudi, da se vsaka nepremičnina na koncu ne proda le za evro. Za priljubljene hiše je lahko interesentov več in tako postanejo predmet dražbe, pri čemer so se nekatere hiše za 1 evro v preteklosti prodale tudi za za 5.000 € ali celo 20.000 €.

  • Obnova (20-50 tisoč eur)

Ob nakupu hiše za en evro boste v večini zavezani to obnoviti, projekt prenove pa boste morali izvesti v nekaj letih. Večina nepremičnin, ki se prodaja so manjša stanovanja in hiše tako da vas bo obnova lahko stala okvirno od 20 do 50 tisoč eur. Seveda pa so naprodaj tudi večje hiše in domovi katerih obnova lahko stane precej več. 

  • Stroški nakupa (1-5 tisoč eur)

Nato so tu pravni stroški nakupa nepremičnine (odvetnik, vpis v zemljiško knjigo, notar itd.), kateri vas bodo stali dodatnih nekaj tisoč evrov.

  • Varščina (5 tisoč eur)

Nekatere občine zahtevajo tudi polog varščine, da boste obnovo zares izpeljali. Ta varščina se v večini primerov giblje okoli 5 tisoč evrov.

  • Skupni stroški nakupa?

Celotni stroški nakupa hiše za en evro se začnejo pri slabi 30 tisoč evrih in lahko dosežejo tudi nekaj sto tisoč evrih. 

Kje lahko najdemo hiše za 1 evro?

Hiše za 1 evro izhajajo iz Italije kjer je na voljo tudi večina hiš za 1 evro, skozi leta so podobne koncepte upeljali tudi v drugih državah kot so Španija, Francija in celo na Japonski, vendar trenutno v teh državah nismo zaznali aktualnih hiš. Trenutno so hiše za 1 evro na voljo v kar nekaj Italijanskih regijah po celotni državi. Te lahko raziščite v spodnjem zemljevidu oziroma na spletnih mestih, kot so 1eurohouses.com in Case1euro.it ter renovita.net.

 

Za več informacij o samem nakupu in postopku nakupa teh hiš priporočamo da kontaktirate dotičnega agenta navedenega ob hiši za 1 evro, v kolikor bi želeli da vas v postopku nakupa zastopamo pa nas kontaktirajte preko naše strani.

Aljaž Kovač

Zadnji prispevki:

 

Kaj je Channel manager? Celovit priročnik za sobodajalce

Blog
Posodobljeno 26 marca, 2024V svetu oddajanja počitniških nastanitev je za uspeh bistvenega pomena ostati organiziran in hkrati povečati zasedenost z objavo nastanitev na več različnih rezervacijskih platformah. Upravitelj rezervacijskih kanalov…
Stroški nakupa nepremičnine na Tenerifih
Stanovanjska problematika mladih
keyboard_arrow_up