Avstrija

Nakup nepremičnine v Avstriji

Avstrija, naša severna soseda in dežela v katero se Slovenci selimo največ. Država je znana po osupljivih naravnih lepotah, bogati kulturni dediščini in uspešnem gospodarstvu.

Alpska pokrajina države privablja obiskovalce z vsega sveta medtem, ko njena živahna mesta, kot so Dunaj, Salzburg in Gradec, ponujajo edinstveno mešanico zgodovinske arhitekture, sodobne opreme in kulturnih znamenitosti.

Avstrijski nepremičninski trg ponuja raznoliko paleto možnosti za tiste, ki želijo investirati v nepremičnine ali razmišljajo o selitvi oziroma drugem domu, od slikovitih gorskih koč do elegantnih mestnih stanovanj.

Povprečna cena m/2

4.611€

Stroški nakupa

6-10%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
~3 MESECE60%
60%
NIZKA90%
90%
€€€ (6/27 EU)6%
6%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine v Avstriji se pričnejo pri dobrih 6% kupoprodajne cene nepremičnine. Tukaj so všteti stroški davka na prenos, notarja in vpis v zemljiško knjigo. Nato so tu še stroški odvetnika in nepremičninske agencije, kateri so odvisno od storitev, ki jih bo odvetnik za vas opravil in od nepremičninske agencije s katero boste sodelovali.

DAVEK NA PRENOS

VPIS V ZK

NOTAR

ODVETNIK

AGENCIJA

3,5%

1,1%

1-2%

1000€

3-5 %

Skupni stroški nakupa

6-10%

Nepremičninski portrali

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. V Avstriji je postopek nakupa nepremičnine relativno preprost in hiter, zlasti pri novogradnjah.

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine (“Kaufanbot”). To je dokument, ki določa podrobnosti o nepremičnini, dogovorjeno ceno in rok plačila ter vse dodatne davke in pristojbine, povezane z nakupom. Ko boste podpisali ponudbo se bo nepremičnina umaknila s trga. Ob podpisu tega dokumenta ni treba plačati are, vendar je kljub temu ta ponudba zavezujoča, zato morate imeti pripravljene svoje finance (prepričajte se, da imate pri roki veljavno hipotekarno ponudbo ali sredstva, ki so na voljo, če boste plačali v gotovini).
  2. Priprava pogodbe: Ko bo ponudba podpisana s strani obeh strank, bo notar začel s pripravo prodajne pogodbe (“Kaufvertrag”) in vse spremljajoče dokumentacije. To običajno traja od 2 do 4 tedne. Listina o prodaji običajno vključuje izpisek iz zemljiške knjige in vse podrobnosti o nepremičnini.
  3. Podpis pogodbe: kupoprodajna pogodba zahteva overjen podpis kupca. To pomeni, da lahko pridete v Avstrijo in se podpišete pri notarju ali; na avstrijskem veleposlaništvu/konzulatu, kjer imajo uradniki potrebna pooblastila za overitev vašega podpisa.
  4. Plačilo kupnine: Ko obe stranki podpišeta pogodbo o prodaji, ima lastnik običajno približno 2 tedna časa, da nakaže sredstva (vključno s pristojbinami in davki) na depozitni račun pri odvetniku/notarju. Za nepremičnine zunaj načrta, kjer obstaja progresivni razpored plačil, se uporablja tudi depozitni račun in ob vsakem datumu plačila boste obveščeni. Odvetnik/notar bo nato nadaljeval z vpisom v zemljiško knjigo – časovni okvir se lahko razlikuje od 2 tednov do 3 mesecev. Obstaja samo en izvirnik prodajnega lista, ki ga bo notar poslal kupcu po opravljeni registraciji.
  5. Primopredaja nepremičnine: Kupci lahko običajno organizirajo uradno primopredajo nepremičnine, ko je plačilo opravljeno / ko je o tem obveščen notar. To je pomemben trenutek, da izveste vse o vsakodnevnem delovanju nepremičnine, komunalnih storitvah, rezervaciji zasebnega bivanja itd.

Primerjava rasti cen glede na EU

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine v Avstriji in želite da vas zastopamo v  postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up