Češka

Nakup nepremičnine na Češkem

Dobrodošli v Češki republiki, državi, znani po svoji bogati zgodovini, osupljivi arhitekturi in živahni kulturi. Za njen nepremičninski trg je značilna raznolika ponudba nepremičnin, od udobnih stanovanj v mestnih središčih do obsežnih podeželskih posesti

Češki nepremičninski trg po dolgih letih rasti cen v zadnjem letu vendarle doživel umiritev na trgu, cene pa so v zadnjem letu začele stagnirati. Posledica umiritve rasti je bila dodana večja ponudba stanovanj v mestih kot so Praga in Brno. V letih 2012 do 2022 je Češki trg doživel eno najhitrejših rasti cen nepremičnin glede na ostale države EU, kar cene nepremičnin v državi trenutno uvršča kar na 8 mesto med 27 članicami EU.

V tem priročniku vam bomo predstavili Češki nepremičninski trg, cene nepremičnin, stroške nakupa, ter vam ponudili nekaj ključnih informacij, katere vam bodo pomagale pri nakupnem procesu.

Povprečna cena m/2

3.988€

Stroški nakupa

3.5-6%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
1 MESEC80%
80%
NIZKA80%
80%
€€€ (8/27 EU)8%
8%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine na Češkem se pričnejo pri 3.5% kupoprodajne cene. Kupec je zavezan poravnati pravne stroške odvetnika in vpis v zemljiško knjigo. Na Češkem je v navadi, da kupec poravna tudi stroške nepremičninske agencije, te lahko nosi v celoti ali pa se porazdelijo med kupca in prodajalca odvisno od pogojev prodaje.

VPIS V ZK

PRAVNI STROŠKI

AGENCIJA

0.01% – 0.02%

1%

2.5 – 5%

Skupni stroški nakupa
3.51% – 6.02%

Nepremičninski portrali

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa.

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine oziroma podpis rezervacijske listine, ta je običajno pripravljena s strani Češkega odvetnika oziroma nepremičninskega agenta.
  2. Sledi vplačilo are, ki na Češkem običajno znaša od 10-30% kupoprodajne cene nepremičnine. Pred vplačilom are svetujemo, da ponudbo pregleda še vaš neodvisni odvetnik.
  3. Priprava in podpis kupoprodajne pogodbe
  4. Plačilo kupnine: Skladno z dogovorjenimi roki v kupoprodajni pogodbi sledi plačilo kupnine, ta je vplačana na depozitni račin, kjer ostane do zaključka prodaje.
  5. Vpis v zemljiško knjigo in Primopredaja nepremičnine

Primerjava rasti cen glede na EU

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine na Češkem in želite da vas zastopamo v postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up