Ciper

Nakup nepremičnine na Cipru

Ciper je majhna otoška država, ki je za tujce že dolgo priljubljena destinacija zaradi njenih davčnih ugodnosti, strateške lokacije ter relativno ugodnimi cenami nepremičnin v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Nepremičninski trg v državi je raznolik in ponuja vrsto možnosti za tiste, ki želijo investirati ali se tja preseliti, od tradicionalnih kamnitih hiš in vil do sodobnih stanovanj ter luksuznih nepremičnin ob obali.

V tem priročniku vas bomo približali nepremičninskemu trgu, vam ponudili vpoglede za iskanje nepremičnin ter spoznali nakupni proces.

Zastava Ciper
Povprečna cena m/2

1,725€

Stroški nakupa

3-8%

Dolžina nakupa
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
3 MESECE60%
60%
NIZKA90%
90%
€ (24/27 EU)95%
95%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine na Cipru se začnejo že pri dobrih 3% kupoprodajne cene in so med najnižjimi v državah evropske unije.

DAVEK NA PRENOS

STAMP DUTY

3-8%

0.15-0.20%

Skupni stroški nakupa

3.15-8.20%

Nepremičninski portrali

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. Na Cipru ni velikih posebnosti v nakupnem postopku, tega opisujemo spodaj:

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine in plačilo are: Sledi vplačilo are, ki običajno znaša 10%.
  2. Priprava pogodbe: Ko bo ponudba podpisana s strani obeh strank, bo notar začel s pripravo prodajne pogodbe ter zahteval morebitna dovoljenja ter preveril stanje nepremičnine v zemljiški knjigi
  3. Podpis pogodbe: Sledi podpis kupoprodajne pogodbe, pri notarju in plačilo davkov (stamp duty) ter notarskih stroškov.
  4. Plačilo kupnine in Primopredaja nepremičnine
  5. Plačilo kupnine: Skladno z dogovorjenimi roki v kupoprodajni pogodbi sledi plačilo kupnine. Če boste vzeli belgijsko hipoteko, bo to storil posojilodajalec.
  6. Primopredaja nepremičnine: Po plačilu sledi primopredaja doma. Zdaj ste uradno lastnik in boste odgovorni za plačilo vseh računov in občinskih davkov na nepremičnino. Ne pozabite na vpis v zemljiško knjigo notarsko overjenih listin na lokalnem matičnem uradu (skupaj s plačilom davka na prenos).

Primerjava rasti cen glede na EU

Nakup nepremičnine na Cipru
Vir: Immigrant Invest

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine na Cipru in želite da vas zastopamo v postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up