Belgija

Nakup nepremičnine v Belgiji

Belgija je majhna država v zahodni Evropi, ki je znana po svoji bogati zgodovini, osupljivi arhitekturi in raznoliki kulturi. Dežela je dom nekaterih najlepših mest na svetu, vključno z Brusljem, Bruggeom in Antwerpnom.

Belgijski nepremičninski trg ponuja različne možnosti za tiste, ki želijo investirati ali razmišljajo o selitvi, od starejših hiš na podeželju do sodobnih stanovanj v večjih mestih.

Država se ponaša z visokim življenjskim standardom in stabilnim gospodarstvom, ob enem pa ponuja relativno nizke cene nepremičnin glede na ostale države v Evropi.

Belgija
Povprečna cena m/2

3.047€

Stroški nakupa

11-16%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
2 MESECA60%
60%
NIZKA90%
90%
€€ (12/27 EU)12%
12%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine v Belgiji so relativno visoki in se začnejo pri 11,6% kupoprodajne cene nepremičnine. Največji strošek znaša davek na registracijo  nepremičnine, ki znaša od 10%-12,5% odvisno od regije v kateri kupujete. Temu strošku morate dodati še strošek notarja, kateri znaša 1,6%. Nato so tu še stroški odvetnika in nepremičninske agencije, kateri so odvisno od storitev, ki jih bo odvetnik za vas opravil in od nepremičninske agencije s katero boste sodelovali.

VPIS V ZK

ODVETNIK

NOTAR

AGENCIJA

10-12.5%

1.6%

0-1%

1-2%

Skupni stroški nakupa

11.6-16.1%

Nepremičninski portrali

Nakup nepremičnine v belgiji
Nakup nepremičnine v Belgiji
Nakup nepremičnine v Belgiji

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. V Belgiji ni velikih posebnosti v nakupnem postopku, tega opisujemo spodaj:

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine (“offre d’achat/koopintenties“). To je dokument, ki določa podrobnosti o nepremičnini, dogovorjeno ceno in rok plačila ter vse dodatne davke in pristojbine, povezane z nakupom. Ko boste podpisali ponudbo se bo nepremičnina umaknila s trga. Podpis tega dokumenta vas v Belgiji zavezuje k nakupu medtem, ko prodajalec na tej točki še vedno lahko odstopi od ponudbe.
  2. Najem Notarja: Med postopkom nakupa nepremičnine v Belgiji boste morali imeti notarja, ki vas bo zastopal. Notarji so odgovorni za sestavo notarsko overjenih listin (acte notarié/notariële akte), ki prenašajo pravno lastništvo nepremičnine. Za pregled pogodb lahko dodatno najamete tudi odvetnika.
  3. Priprava pogodbe: V Belgiji mora biti večina pogodb v nizozemščini (verkoopcompromis) ali francoščini (compromis de vente); zakonska zahteva je, da podpisnik v celoti razume pogodbo. To pomeni, da imate pravico pripeljati prevajalca in razložiti vsako klavzulo v vašem jeziku.Če iščete prevod v angleščino ali nemščino, bi morali najti nepremičninskega posrednika ali notarja, ki tekoče govori vaš jezik. Za druge jezike boste morda morali najeti prevajalca in sami plačati stroške prevajalca.
  4. Podpis pogodbe in plačilo varščine: Ko je pogodba podpisana, sta obe stranki vezani na prodajo. Prodajalec ne more odstopiti, tudi če prejme višjo ponudbo. Hkrati s podpisom pogodbe boste morali plačati varščino. To je običajno 10 % izklicne cene in se plača na račun stranke ali depozitni račun.
  5. Plačilo kupnine: Skladno z dogovorjenimi roki v kupoprodajni pogodbi sledi plačilo kupnine. Če boste vzeli belgijsko hipoteko, bo to storil posojilodajalec.
  6. Primopredaja nepremičnine: Po plačilu sledi primopredaja Belgijskega doma. Zdaj ste uradno lastnik in boste odgovorni za plačilo vseh računov in občinskih davkov na nepremičnino. Ne pozabite na vpis v zemljiško knjigo notarsko overjenih listin na lokalnem matičnem uradu (skupaj s plačilom davka na registracijo). To je potrebno storiti v štirih mesecih po podpisu pogodb.

Primerjava rasti cen glede na EU

Nakup nepremičnine v Belgiji
Vir: Immigrant Invest

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine v Belgiji in želite da vas zastopamo v  postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up