Hrvaška

Nakup nepremičnine na Hrvaškem

Za nakup nepremičnine v sosednji Hrvaški se odloča vse več Slovencev, zaradi bližine, ugodnejših cen in relativno enostavnega nakupa je Hrvaška lahko odlična izbira

Njen nepremičninski trg ponuja vrsto možnosti od mobilnih hišk v Istri, hiš v Dalmaciji do poslovnih stanovanj v centru Zagreba.

V tem priročniku vam bomo predstavili nepremičninski trg Hrvaške in vas bomo popeljali skozi korake nakupnega postopka, da boste lahko samozavestni in pripravljeni, ko začnete svojo počitniško rezidenco.

Hrvaška
Povprečna cena m/2

2.436€

Stroški nakupa

5%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
3 MESECE50%
50%
NIZKA90%
90%
€€ (20/27 EU)20%
20%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine v Hrvaški se pričnejo pri dobrih 3% kupoprodajne cene nepremičnine. Za razliko od Slovenije v kateri lahko DPN – davek na prenos nepremičnine plača ali kupec ali prodajalec je na Hrvaški za plačilo le tega običajno zadolžen kupec. Poleg davka je kupec zavezan poravnati še vpis v zemljiško knjigo pri notarju in morebitne stroške agencije ter odvetnika.

DAVEK NA PRENOS

VPIS V ZK

AGENCIJA

3%

100-200

0-2%

Skupni stroški nakupa

5-7%

Nepremičninski portrali

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. Na Hrvaškem je postopek nakupa nepremičnine v veliki meri enak kot v Sloveniji.

  1. Prvi korak pri nakupu je običajno podpis zavezujoče ponudbe za nakup nepremičnine.
  2. Plačilo are: Sledi vplačilo are, ki običajno znaša med 5-10% kupoprodajne cene. Nepremičninska agencija oziroma odvetnik bo pričel s pripravo kupoprodajne pogodbe.
  3. Podpis pogodbe in overitev: Sledi podpis kupoprodajne pogodbe. Po sklenitvi pogodbe prodajalec overi svoj podpis pri notarju.
  4. Plačilo kupnine Ko prodajalec svoj podpis overi lahko kupec plača kupnino.
  5. Vpis v ZK in Primopredaja nepremičnine Ko je kupnina poplačana bo nepremičninska agencija kupcu izročila overjeno kupoprodajno pogodbo s katero se lahko kupec vpiše v ZK, vpis bo izveden ko bo pravosodno ministrstvo odobrilo prodajo.

Primerjava rasti cen glede na EU

Hrvaška
Vir: Immigrant Invest

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine na Hrvaškem in želite da vas zastopamo v  postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@agentaljaz.com in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up