Španija

Nakup nepremičnine v Španiji

Dobrodošli v Španiji, živahni in raznoliki državi v jugozahodnem delu Evrope. Španija je znana po svoji bogati kulturi in toplem podnebju zaradi česar je priljubljena destinacija tako za turiste kot za izseljence.

Nepremičninski trg v državi ponuja veliko možnosti za tiste, ki želijo investirati ali kupiti nepremičnino od nepremičnin na kanarski otokih, do stanovanj v večjih mestih kot so Barcelona in Valencia ter odmaknjenih posesti v osrčju države.

V tem priročniku vam bomo predstavili nepremičninski trg Španiji in vas bomo popeljali skozi korake nakupnega postopka, da boste lahko samozavestni in pripravljeni, ko začnete iskati svoj sanjski dom.

Nakup nepremičnine v Španiji
Povprečna cena m/2

2.533€

Stroški nakupa

7-12%

Dolžina postopka
Zahtevnost nakupa
Cene nepremičnin
3 MESECE50%
50%
NIZKA90%
90%
€€ (18/27 EU)18%
18%

Stroški Nakupa

Stroški nakupa nepremičnine v Španiji se pričnejo pri dobrih 7% kupoprodajne cene nepremičnine. Za davek na prenos nepremičnine (ITP) boste odšteli od 6,5% do 10% kupoprodajne cene in je odvisen od regije v kateri kupujete nepremičnino. Stroški notarja se odmerijo po notarski tarifi in znašajo med 400 in 1000 evri, vpis v ZK pa vas bo stal približno polovico notarskih stroškov. Stroške nepremičninske agencije krije prodajalec in je že všteta v kupnino.

DAVEK NA PRENOS (ITP)

VPIS V ZK

NOTAR

6,5-10%

200-400€

400-1000

Skupni stroški nakupa

7-12%

Nepremičninski portrali

Idealista

Postopek Nakupa

Ogledali ste si več nepremičnin in se odločili katera je prava za vas, nato sledi dejanski postopek nakupa. Še preden lahko pričnete postopek nakupa nepremičnine v Španiji pa je potrebno pridobiti tudi njihovo identifikacijsko številko.

  1. Pridobitev NIE:  Ko se odločite za nakup nepremičnine v Španiji, je čas za pridobitev NIE (Número de Identificación de Extranjeros). Gre za identifikacijsko številko za tujce, ki predstavlja predpogoj za nakup nepremičnine.
  2. ZK: Ko ste našli nepremičnino priporočamo, da preverite zemljiško knjigo (Registro de la Propiedad) ter se prepričate, da nepremičnina nima dolgov in drugih bremen. To za vas najlažje naredi odvetnik.
  3. Oddaja ponudbe. Sledijo pogajanja in oddaja ponudb za nakup nepremičnine. V kolikor je vaša ponudba sprejeta s strani prodajalca sledi podpis predpogodbe (contrato privado de compravento) in plačilo are, ta je običajno 10% kupoprodajne cene.
  4. Priprava in podpis pogodbe: Kupoprodajna pogodba  (Escritura de compraventa) je lahko pripravljena s strani nepremičninske agenciji, odvetnika oziroma notarja.
  5. Plačilo kupnine: Plačilo dogovorjene kupnine in ostalih davkov ter stroškov povezanih z prodajo kot so ITP (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales), stroški notarja, vpis v zemljiško knjigo.
  6. Vpis v ZK in primopredaja: Kupec je odgovoren za vpis v zemljiško knjigo, predlog lahko podate vi oziroma vaš odvetnik pri notarju (Notaria Publica). 

Primerjava rasti cen glede na EU

Cene nepremičnin v Španiji
Vir: Immigrant Invest

Priročniki o nakupu nepremičnin v tujini

Vprašaj nas karkoli

Se zanimate za nakup nepremičnine v Španiji in želite da vas zastopamo v  postopku nakupa. Oddajte povpraševanje preko spodnjega obrazca, nas pokličite na 068181835 ali pišite na info@nomadi.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
keyboard_arrow_up